Grupurile de dezvoltare și de terapie sunt o preocupare constantă pentru mine, îmi aduc bucurie și mă ajută să cresc și să învăț despre mine, oameni și lume. Cred în puterea lor de a face o diferență pozitivă în viață și tocmai de aceea, insist în privința lor. „Cum mai ești?” este un concept pentru un grup de dezvoltare personală la care lucrez de ceva vreme și pe care m-am hotărât să îl organizez periodic, de două ori pe an.
„Cum mai ești?” este o întrebare pe care o pun des. Îmi place pentru că este deschisă și cuprinzătoare, pentru că este despre a fi, despre prezent, dar și despre posibilități și transformare. Invită și la explorare interioară, și la dialog. Mi-o pot adresa mie însămi, și atunci mă ajută să mă văd dintr-o perspectivă mai amplă și să îmi dau seama mai clar ce și cum simt și cred, sau îi pot întreba pe ceilalți, și atunci mă ajută să ascult, să fac loc și pentru altceva în afară de lucrurile care mă preocupă pe mine, și să creez legături pline de sens cu alți oameni. Este o întrebare de început, un prim pas dintr-o călătorie de descoperire, dar și o bună întrebare de verificare dacă drumul e în continuare bun sau trebuie făcute ajustări.
Pentru toate acestea, „Cum mai ești?” este (zic eu) un nume foarte potrivit pentru un grup de dezvoltare și o întrebare care se simte ca acasă într-un astfel de cadru – în care, tocmai, participanții învață mai multe despre ei înșiși și despre ceilalți, își descoperă, accesează și exersează noi, alte sau mai multe resurse și capacități afective, relaționale sau de acțiune, diferite moduri de a fi.
Există mai multe posibilități de a structura un grup de dezvoltare personală. El poate fi deschis sau închis (adică membrilor inițiali li se pot alătura periodic și alte persoane, sau nu), săptămânal, bilunar, lunar, sau chiar anual (dacă este intensiv și durează mai multe zile), poate fi un grup mic sau mare (deși „mic” în unele cazuri poate fi „mare” din alte perspective, sau invers), și poate dura de la câteva ore, la câteva zile.
Pentru „Cum mai ești?” am ales ca grupul să fie unul închis – odată ce a început, să fie constituit din aceiași membri până ce se încheie. Întâlnirile să fie săptămânale și să aibă loc seara în cursul zilelor lucrătoare – pentru ca procesul de dezvoltare pe care îl declanșează să fie cât mai sincronizat cu ritmul vieții de zi cu zi, și să fie în același timp o preocupare proaspătă, dar și constantă. Să dureze cât cincisprezece întâlniri, pentru că încrederea nu se construiește peste noapte, iar descoperirile și schimbările interioare au nevoie de un timp mai lung în care să fie explorate și integrate (poate chiar mai lung de cincisprezece întâlniri, dar acela ar fi un alt grup). Fiecare întâlnire să dureze două ore și jumătate, pentru ca grupul să poată să ajungă la un subiect și să îl discute pe îndelete. Și, în fine, ca grupul să fie unul mic. Când spun „mic”, mă gândesc la un minim de opt participanți și la un maxim de doisprezece, pentru ca dinamica grupului să funcționeze cât mai eficient și pentru a asigura constanța întâlnirilor – în condițiile în care există un singur facilitator (cu cât sunt mai mulți participanți, cu atât este nevoie de mai mulți facilitatori).
În fine, „Cum mai ești?” se va desfășura de două ori pe an. Grupul de toamnă va începe în prima miercuri din octombrie, iar grupul de primăvară – în prima miercuri din martie. Înscrierile vor avea loc în septembrie, respectiv februarie, și vor consta în completarea online a unui formular și participarea la o întâlnire individuală. Întâlnirea individuală de dinaintea începerii grupului are mai multe rațiuni – este o întâlnire de cunoaștere și de clarificare și ajută în același timp la construirea încrederii și la stabilirea cadrului de lucru.
Fiind un grup în orientarea centrată pe persoană, „Cum mai ești” nu are o tematică sau o direcție de explorare prestabilite, altele decât cele foarte generale pe care le indică titlul (este, adică, non-directiv). În schimb, grupul în sine va fi cel care va alege de fiecare dată în jurul cărui subiect să discute, și ce temă este relevantă pentru membri, care este cea mai semnificativă pentru ei individual și ca grup. Ascultarea empatică și prețuirea sinceră a persoanelor și trăirilor lor – drept ceea ce sunt și pentru ceea ce sunt – vor fi principiile active care vor da grupului și membrilor lui posibilitatea să se dezvolte așa cum are și au nevoie.
Asta este de fapt și ceea ce îmi doresc eu de la „Cum mai ești?” – să fie un grup care să faciliteze dezvoltarea personală, într-un mod centrat pe persoană. 🙂
Acestea fiind scrise, vă aștept cu bucurie la grup!
„Cum mai ești?” – grupul de primăvară din 2018 va începe miercuri 7 martie, la ora 18:30. Pentru înscrieri, completați acest formular. Veți găsi în el și informații organizatorice mai detaliate, inclusiv cele legate de costuri. Veți găsi grupul și pe facebook, aici.
Eu doresc sa vin la o prima intalnire, sa vad despre ce e vorba si daca imi place. Voi plati sedinta respectiva, desigur. E ok?
Bună, Electra!
Mulţumesc de mesaj. Ţi-am răspuns pe mail (e posibil să-ţi fi intrat în spam).
Zi frumoasă să ai!